تبیان، دستیار زندگی

ریشه بداخلاقی برخی از مسئولان

حجت الاسلام جهان بزرگی با بیان اینکه ورود فرهنگ لیبرالیستی به جامعه ایران سبب شد تا عده ای به نام دگراندیشی، اخلاقیات را زیر سوال ببرند، گفت: حضرت امیر(ع) می فرماید: «الناس على دین ملوكهم» لذا مسئولان باید در رفتارهای شان به این مسئله توجه کنند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
امید

حجت الاسلام «احمد جهان بزرگی» در گفت وگو با خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، با اشاره به تاثیر رفتار مسئولان در شکل گیری اخلاق حسنه و یا رواج بداخلاقی در میان مردم، اظهار کرد: حضرت امیر(ع) می فرماید: « الناس على دین ملوكهم» (دین مردم بر طبق دین رهبران و حاكمان آنان است). همچنین در عبارت دیگری از حضرت رسول(ص) آمده است: «صِنفان من امّتی اذا صلحا صلحت امّتی و اذا فسدا فسدت امّتی» (هر گاه دو دسته از امت من فاسد شوند همه فاسد مى‏ شوند و اگر صالح شوند در همه اثر گذاشته و همه صالح می شوند) سوال کردند کدام گروه ها: حضرت(ص) در پاسخ فرمودند: «الفقهاء و الأمراء» (علما و حاکمان).

این استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: با توجه به این احادیث و روایات، هر نوع رفتاری که حکام داشته باشند چه در زمینه مسایل اخلاق شخصی و چه در زمینه اخلاق اجتماعی، بر رفتار مردم تاثیر می گذارد. اگر گفتار و رفتار خوبی داشته باشند از طرف مردم نیز انعکاس خوبی می بینند و اگر به عکس آن رفتار ناشایستی داشته باشند جامعه و مردم نیز همان مسیر را در پیش می گیرند.
جهان بزرگی تاضافه کرد: سعدی به عنوان یک جامعه شناس سیاسی که گلستان او نیز از یک جهت مصداقی از یک اثر برجسته با موضوع جامعه شناسی سیاسی است چنین می سراید: «اگر ز باغ رعیت ملک خورد سیبی/بر آورند غلامان او درخت از بیخ»، یعنی اگر مسئولی کار ناشایستی انجام دهد، زیردستان یا کارمندان که امروز به آنها بدنه بروکراسی دولت و حکومت می گوییم، رفتاری بسیار بدتر با مردم خواهند داشت.
وی تاکید کرد: حضرت امیر(ع) برای آنکه به مسئولان یاد بدهند که چه طور با مردم رفتار کنند می فرماید: «با من مثل پادشاهان رفتار نکنید، فکر نکنید که من پادشاهم و شما باید آنگونه مقابلم کرنش کنید»؛ با این وصف رعایت حقوق مردم از سوی مسئولان باعث می شود که کارمندان جزء هم حقوق مردم را به خوبی رعایت کنند و در جامعه اخلاق مداری افزایش پیدا کند.
جهان بزرگی در مورد ریشه پدید آمدن بی اخلاقی های کلامی و رفتاری در میان برخی مسئولان و تسری آن به جامعه، بیان کرد: می گویند قدرت فسادآور است، این واقعیتی است که قدرت اگر با اخلاق جمع نشود فساد می آورد و در مقابل اگر با انسانیت و اخلاق جمع گردد باعث صلاح در جامعه می شود. مساله امروز ما این است که تقوا در جامعه کاهش پیدا کرده است و مردم هم بعضا توجهی ندارند که چه کسی را برای مسئولیت انتخاب کنند.
این کارشناس دینی در ادامه ابراز کرد: بی تقوایی مشکلی است که در جامعه موج می زند، افراد به دنبال مسئول باتقوا نیستند بلکه به دنبال حرف هایی هستند که از دهان یک فرد بیرون می آید، به بیان دیگر ظاهربین شده اند، واقعیت آن است که مساله تقوا در جامعه ما به ویژه پس از دوران هشت سال دفاع مقدس که جامعه دچار تنش های خاصی شد، کمرنگ شده است. از همان اوایل انقلاب نیز بعضا بودند کسانی که در انتخاب های خودشان تقوا را معیار قرار نمی دادند و فکر می کردند که تخصص بیش از تعهد مفید است.

این استاد حوزه و دانشگاه در مورد تاثیر بدنه علمی کشور از جمله حوزه و دانشگاه در رواج اخلاقی در جامعه، بیان کرد:: دانش آموختگان و کسانی که در این دو نهاد تحصیل کرده اند بیشتر با رفتارشان می توانند تاثیرگذار باشند و مردم را به این سمت سوق دهند که رفتار نیکویی در سطوح مختلف با یکدیگر داشته باشند، به بیان دیگر الگو باشند. به هر شکل این دو نهاد به عنوان مرکزیتی برای تربیت انسان های اندیشمند و فرهیخته جامعه به حساب می آیند که خروجی شان باید انسان هایی تحصیل کرده و اخلاق مدار باشد.
جهان بزرگی در مورد تاثیر تقلید از فرهنگ های وارداتی و کاربست آن در جامعه بر رواج بی اخلاقی ها، گفت: از قدیم الایام افراد دگراندیش در جامعه حضور داشته اند، به طور کلی می توانیم دگراندیشی را در برابر اسلام قرار دهیم، اما به صورت مشخص در کشور ما دگراندیشی از مشروطه به بعد تبدیل به مکتبی به نام مکتب لیبرالسم شد که نمود بیشتری نسبت به دیگر مکاتب داشته است. از همان دوران بود که این مکتب در تلاش برای فریب مردم بود تا آنها را به اخلاق لیبرالیستی بیاراید. از سوی دیگر برخی از مسئولان به این فرهنگ گرایش دارند که یا برای هوای نفسانی است یا به خاطر منافع شخصی اما هرچه که هست روی جامعه تاثیر منفی می گذارد.
وی در بخش دیگری از مباحث خود تاکید کرد: ماجرا آن است که برخی اگرچه به اسلام اعتقاد دارند اما منافع شان اجازه نمی دهد که به اسلام راستین عمل کنند، این مساله را بعد از وقوع انقلاب اسلامی در میان برخی شاهد بودیم، البته مساله ای است که در انقلاب های مختلف دیده شده که برخی از افراد ناخالص سبب بروز برخی انحراف ها شده اند.
جهان بزرگی در پایان خاطرنشان کرد: امروز نیز در جامعه ما چنین افرادی وجود دارند و علت اصلی سیطره این رفتار میان آنها گسترش لیبرالیسم است یعنی مسلمانانی که گرایش لیبرالیستی دارند امروز در جامعه وجود دارند و همین امر سبب گریز عده ای از اخلاقیات شده است.

منبع: خبرگزاری شبستان

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.