تبیان، دستیار زندگی

«مسجد معزالدوله» اثری ماندگار از معماری ایرانی

مسجد معزالدوله از بناهای ماندگار دوره قاجار است که شبستان آن دارای محرابی با تزئینات متنوعی از کاشیکاری است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
مسجد معزالدوله

مسجد معزالدوله (سیدالشهدا (ع)) در سه راه امین حضور، خیابان ایران واقع است.
این مسجد از بناهای خیریه «محمد اسماعیل میرزا معزالدوله» نوه عباس میرزا؛ نایب‌السلطنه فتحعلی شاه قاجار به شمار می‌رود، این بنا براساس وقف‌نامه سنگی داخل مسجد، به وسیله همسر او «حاجیه خانم فرخ لقا» در سال ۱۳۱۷ هجری قمری ساخته شد.
در ورودی و اصلی بدون تغییری در بافت قدیم آن، در قسمت شمال غربی مسجد قرار دارد، این در به یک هشتی زیبا راه دارد و با یک پیچ به حیاط مسجد ختم می‌شود در سمت شرق و شمال مسجد سقاخانه و پنج مغازه وقفی مسجد جای دارد، ضلع جنوب حیاط با ایوانی مسقف با عبور از سردر وارد شبستان می‌شود.
شبستان مسجد دارای محرابی با تزئینات کاشیکاری شده است، شمال غرب حیاط آن دارای حجره‌های متعددی است که برای سکونت طلاب یا احتمالاً امام جماعت مسجد در نظر گرفته شده است و سمت چپ هشتی، اتاقی است که در گذشته مشهور به مَدرس (محل تدریس) بود و اکنون کتابخانه مسجد معزالدوله است.
درِ ورودی و اصلی مسجد بدون هیچ تغییری در بافت قدیم آن، در قسمت شمال غربی مسجد قرار دارد، این در كه به یك هشتی بسیار زیبا كه با پیچشی، خود را به حیاط مسجد می‌رساند، متصل است.
درِ بخش شرقی یا شمالی مسجد، سقاخانه و پنج مغازه وقف شده بر مسجد جای گرفته‌اند، كه اكنون بیشتر این مغازه‌ها در حال ویرانی هستند.
ضلع جنوبی حیاط با ایوانی مسقف، به وسیله سه در كه تغییرات عمده‌ای روی آن انجام شده‌است، وارد شبستان می‌شود، شبستان یك محراب با تزیینات كاشی دارد، شمال و غرب حیاط، دارای حجرات متعددی است كه جهت سكونت طلاب یا احتمالاً امام جماعت مسجد، در نظر گرفته شده‌اند.


منبع: پایگاه اطلاع رسانی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری


مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.