تبیان، دستیار زندگی

راه چشیدن طعم روزه خاص الخاص

رمضان ماهی است که در آن حتی نفس کشیدن و خوابیدن روزه دار عبادت محسوب می شود. اهمیت شناخت این ماه به دلیل آن است که هیچ ماه دیگری به عظمت رمضان نیست، این ماهی است که قرآن کریم در آن نازل شده، ماهی که لیلة القدر در آن است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
روزه،افطار

حجت الاسلام والمسلمین محمدصادق یوسفی مقدم، مدیر مرکز فرهنگ و معارف قرآن کریم در گفت وگو با خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، با اشاره به جایگاه رفیع ماه مبارک رمضان و توفیق روزه داری در این ماه، اظهار کرد: رمضان ماه ضیافت خداوند متعال برای بندگانش است، ماهی که در آن گناهان انسان بخشیده می شود.

وی ادامه داد: رمضان ماهی است که در آن حتی نفس کشیدن و خوابیدن روزه دار عبادت محسوب می شود. اهمیت شناخت این ماه به دلیل آن است که هیچ ماه دیگری به عظمت رمضان نیست، این ماهی است که قرآن کریم در آن نازل شده، ماهی که لیلة القدر در آن است؛ شب قدری که  هر رکعت نماز خواندن در آن برابر با هزار رکعت در شب های دیگر است.

یوسفی مقدم تاکید کرد: این شناخت حقیقی سبب می شود که انسان بتواند آداب ماه رمضان را درست رعایت کند مثل این که وقتی می خواهیم به حضور شخصیتی نایل شویم اگر او را از قبل بشناسیم، آداب را بهتر رعایت می کنیم یا مثل این که توصیه شده زیارت ائمه علیهم السلام را با معرفت انجام دهیم و اگر امام معصوم(ع) را بشناسیم بهتر می توانیم آداب زیارت را رعایت کنیم.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تصریح کرد: حال اگر ماه رمضان را به درستی بشناسیم، آداب و اعمال این ماه را بیشتر رعایت می کنیم لذا اول شناخت ماه رمضان اهمیت دارد. مساله دیگری که اهمیت دارد آن است که چرا با وجود تحمل گرسنگی و تشنگی این ماه را ضیافت الهی می نامند، خدای متعال ولی نعمت است و همه نعمت ها از جانب خداوند است، چرا وقتی که انسان از نعمت های خدا برخوردار است آن زمان را ضیافت الهی نمی نامند؟  علت آن است که اعمال عبادی انسان در این ماه رنگ و بوی دیگری می گیرد. ضیافت الهی یعنی اعضاء را از ممنوعیت های الهی باز داشتن.

یوسفی مقدم افزود: اینکه انسان درک کند که این خودداری ها در ماه مبارک رمضان به چه معناست؟، نشان می دهد که به اخلاص رسیده، اساساً نتیجه این ماه مبارک رسیدن به اخلاص در عمل است به شرطی که افراد در حرکات و سکنات خود واقعا رعایت کنند و این ماه را گرامی بدارند.

وی با بیان اینکه صوم العوام همان روزه ای است که همه می گیرند و گرسنگی و تشنگی را در آن رعایت می کنند، ابراز کرد: گرسنگی و تشنگی کشیدن انسان را رشد می دهد و در روایات داریم که پیامبر(ص) فرمودند: «خودتان را به گرسنگی و تشنگی ارتقا دهید که انسان از این مجرا رشد پیدا می کند»؛ سپس فرمودند: «کسی که گرسنگی و تشنگی بکشد اجرش همانند مجاهد در راه خداست، هیچ عملی در پیشگاه خدا محبوب تر از گرسنگی و تشنگی نیست».

یوسفی مقدم ادامه داد: در روز قیامت بر اساس بیان پیامبر اسلام(ص) بهترین مردم کسانی هستند که بیشتر گرسنگی  و تشنگی را کشیده اند و در ذات خدا تفکر و اندیشه کرده اند. آنها افضل مردم در روز قیامت هستند لذا اینکه گفته می شود صوم العوام معنایش این نیست که این روزه که همه می گیرند، اعتباری ندارد بلکه ارزش دارد چون انسان گرسنگی و تشنگی می کشد و از آنچه که روزه را باطل می کند اجتناب می کند.

وی گفت: مرتبه بعد «صوم الخواص» است که در آن علاوه بر نخوردن و نیاشامیدن ظاهری، شخص روزه دار در جوانح هم از آنچه که رضایت خدا در آنها نیست، اجتناب می کند. مهم است که انسان در ماه مبارک رمضان به این مساله دست پیدا کند. بعد از این مرحله انسان به مرحله بالاتر ارتقا می یابد که «صوم خاص الخواص» نام دارد که از روزه خواص هم بالاتر است و در این مرتبه انسان از هر آنچه که باشد اعم از حلال و حرام دوری می کند، یعنی از هر چه که سبب شدود او از خداوند غافل شود.

یوسفی مقدم در پایان خاطرنشان کرد: این مراحل میسر نمی شود مگر آنکه انسان مومن در ماه های رجب و شعبان به یک خودسازی درونی و بیرونی رسیده باشد و واقعا هدفی جز رسیدن به رضایت خداوند نداشته باشد، وقتی که چنین باشد روزه او در ماه مبارک رمضان با اخلاص و حضور قلب همراه خواهد بود.

منبع : خبرگزاری شبستان
مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.