تبیان، دستیار زندگی

زیربنای مسئولیت

در وجود ما نعمت ها و سرمایه هایی هست که باید بارور شوند و بهره بیاورند و راه بلند ما را سرشار کنند. در فاصله ی تولد و مرگ، ما این سرمایه ها را از دست می دهیم. مگر آن که این ها را به ثبت برسانیم و در جای خویش مصرف کنیم.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
مسئولیت


 بخش دوم

 زیربنای مسئولیت

مسئولیت پایه هایی دارد که بر آن استوار می شود:

 ۱ - خداوند حکیم نعمت ها را بی جهت نمی دهد و بی جهت نمیگیرد و این دادهها را ملاک برتری نمی شمارد. پس ناچار داده های او بازدهی میخواهند و در این بازدهی و در این بازگرداندن و در این کوششهاست که برتری ها تحقق مییابند. و مسئولیت از همین جا ریشه می گیرد. هر کسی که دارد مسئول است و هر کسی که بیشتر دارد مسئولیتی بزرگتر خواهد داشت. با همین توضیح، مفهوم مسئولیت و مقدار مسئولیت روشن می شود. و همین که مفهوم مسئولیت روشن شد دلیل آن و مقام بازخواست کننده از مسئولیت ها هم مشخص میگردد.

 ۲ - در وجود ما نعمت ها و سرمایه هایی هست که باید بارور شوند و بهره بیاورند و راه بلند ما را سرشار کنند. در فاصله ی تولد و مرگ، ما این سرمایه ها را از دست می دهیم. مگر آن که این ها را به ثبت برسانیم و در جای خویش مصرف کنیم. این سرمایه ها اگر در راه هواها و حرفها و جلوه ها مصرف شوند سودی نمیآورند؛ زیرا هواهای دل و حرفهای خلق و جلوه های دنیا باتلاق هایی هستند که سرمایه ها را در خود فرو میکشند و میبلعند و هرگز سودی بر آن نمیافزایند.

 ۳- باید سرمایه ها را به جریان انداخت وگرنه احتکار است و باید در راه حق و در راه درست به کار انداخت وگرنه اسراف است و زیان. و این همان درس کوتاه و پر مغز قرآن است که میگوید:

انا لله و انا اله راجعون.(بقره، 156)

ما برای خدا هستیم. از آن او هستیم. از آن او، نه برای هوسها و حرفها و جلوه ها... ما برای او هستیم و این است که به سوی او باز می گردیم و داده ها را در راه او می ریزیم.

ما برای او هستیم و او جهت حرکت ما و هدف ما و بازگشت ماست. هرکس که داراست؛ دارای نعمتی، ثروتی، قدرتی، همتی، فکری و اندیشه ای، دارای فلمی، قدمی، درمی، ... هر کسی که داراست مسئول است که آنچه که داشته کجا خرج کرده و برای چه مصرف کرده و به سوی که بازگردانیده.

خلاصه

داده ها بازدهی می خواهند.

سرمایه ها باید سود بیاورند.

آنچه از اوست باید برای او باشد.

مسئولیت بر اساس این پایه ها استوار است.


منبع : سلسله مباحث تربیتی استاد علی صفایی حائری (عین-صاد) بر گرفته از کتاب مسئولیت و سازندگی

بیشتر بخوانید:
مربی انسان کیست؟
مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.