تبیان، دستیار زندگی

با گفتن این ذکر زائر امام رضا(علیه السلام) شوید/کلیپ

ایام مقارن است با روزهای زیارتی و ملاقات خاص با مهربان ترین مهربانان امام رضا علیه السلام است؛ خوشا به حال آنان که در این روز شریف مهمان حرم ملکوتی آقا امام رضا علیه السلام هستند و خوشا به حال ما که در این روز بزرگ زنده ایم و نفس می کشیم و فرصت این را داریم که امام عزیزمان را زیارت کنیم. 
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

 

زائر امام رضا، زیارت امام رضا، روز زیارتی، آداب زیارت، درهای آسمان،

مهم‌ترین ادب که مرحوم علامه مجلسی در بحار نیز ذکر کرده‌اند دل شکسته است یعنی در عین حال که آداب ظاهری‌اش مهم بوده و سر جای خود باید به آن توجه شود، اما آدم با دل شکسته برود. لذا بعضی خوبانی بودند می‌خواستند بروند مشهد اگر دلشان آمادگی نداشت این قدر صلوات می ‌فرستادند، یارئوف می ‌گفتند که این دل بشکند آماده شود، در حقیقت این دل شکسته و لطیف شده، اذن دخول است بعد وارد می‌شدند و استفاده می ‌کردند.

دیدن یار مهربان و همراه دلسوز، یعنی امام صلح و مهربانی امام رضا علیه السلام، فرصتی است که دور و نزدیک بودن نمی شناسد، درهای آسمان و زمین همه به سمت مشهد الرضا باز است، هر کجا باشیم می توانیم زیارت کنیم. می توانیم از پشت میز کارمان، در خیابان هنگام قدم زدنم ،در پارک و... مستقیم به آقا وصل و متوسل شویم و سفره دل بگشاییم.این ایام یک فرصت استثنایی است، هر گوشه عالم باشیم ، چه در مشهد الرضا باشیم چه در دورترین نقطه این کره خاکی ، یک سلام که بدهیم جواب می شنویم ... بنابر این نگران دوری و بعد مسافت‌ها نباشید، به رسم اتفاق قشنگی که وقتی عزیزی از بستگانمان مشرف به زیارت امام رضا علیه السلام در مشهد می‌شود، رو به روی حرم می ایستد و گوشی تلفن همراه را به سمت حرم می گیرد و از ما می خواهد که سلام دهیم و حوائجمان را بخواهیم، به هماه رسم  زیبا تنها کافی است چشم ظاهر را بسته، چشم دل را بگشایید، دست بر سینه، سمت مشهد الرضا ایستاده با نیت خالص و توجه به آقا سلام دهید؛ نِیَّةُ الْمُؤْمِنِ خَیْرٌ مِنْ عَمَلِهِ (کافی، ج 2، ص 84) ، مطمئن باشید که پاسخ سلام واجب است  ....

کلیک کنید


چرا روز 23 ذی القعده روز زیارتی امام رضا(علیه السلام) است؟

هم از امام رضا علیه‌السلام و هم از پدر بزرگوارشان امام موسی کاظم علیه‌السلام نقل شده که در کامل الزیارات هم آمده که فرمودند: اگر کسی نمی‌ تواند ما را زیارت بکند، دوستان و شیعیان ما را زیارت بکند و این را پای ما بنویسد؛ یعنی بعضی از خوبان و شیعیان را آدم به صله‌ی آن‌ها و صله رحم هم است دیدنشان برود اهل بیت فرمودند که این را می‌توانید پای ما بنویسید به عنوان زیارت ما نوشته می‌شود .... دوستان خوب ما را زیارت بکنید علما صلحا امام زاده‌هایی که مدفون هستند خوبانی که زنده هستند به دیدن این‌ها بروید به پای ما بنویسید

این نکته را توجه داشته باشیم که روز 23 ذی القعده به شکل خاص برای زیارت امام رضا علیه السلام، به طور متقن بیان نشده است و تأکیداتی که برای زیارت امام رضا علیه السلام شده، بیشتر و متقن تر مربوط به ماه ذی القعده است.

در حقیقت توجه به زیارت حضرت در این ایام بیشتر از این باب است که اهل بیت (علیهم السلام) خواسته‌ اند که شیعه به امام رضا (علیه السلام) توجه زیادی کند تا پاسخی به آن انحراف‌ ها باشد که در اندیشه شیعه هفت امامی (واقفیه) رخ داد، زیرا واقفیه معتقد به این بودند که امام کاظم (علیه السلام) آخرین امام بوده است و از دیده ‌ها غائب شده و یک روز ظهور می‌کنند! بنابراین امامت امام رضا (علیه السلام) را انکار کردند. 

 اهل‌بیت(علیهم السلام) خواستند این سرخط را به شیعیان بدهند که این انحراف، انحراف باطلی است و تعیین روز زیارتی برای امام رضا(علیه السلام) خط بطلانی بر اندیشه‌های فرقه ‌های باطل شیعه باشد، بنابراین حرکت شیعیان از شهرهای مختلف آن هم در زمان عباسیان برای زیارت حرم امام رضا(علیه السلام) برای یک روز خاص بسیار ارزشمند بوده است. 

می توان گفت نامیدن ایام مخصوص برای زیارتی امام رضا علیه السلام بدین منظور است که تا مردم با توجه به ذات آن حضرت و به نقشی که ایشان در ایجاد مدینه رضوی داشتند پی ببرند. 

امام رضا(علیه السلام) با آمدن به سمت مرو، یک مدینه دوم برای نشر معارف اسلامی ایجاد کردند که به اصطلاح «مدینه رضویه» گفته می‌شود، برای اینکه مردم این معنا را در نظر بگیرند و نسبت به زحمات ایشان حالت شکر داشته باشند. شاید این عنوان را مطرح کرده‌ اند تا در این روز مخصوص به وجود مبارک امام رضا (علیه السلام) بیش از پیش توجه کنیم. 

زیارتی که گره ها را باز و مشکلات را حل می کند

فردی از علمای اهل سنت است به نام "محمد بن حبان" یک شخصیت فوق العاده محترمی است پیش اهل سنت وفاتش بیش از هزار سال پیش بوده است .

این آقا در داستانی نقل می‌کند؛ در مورد امام رضا علیه السلام می‌گوید: علی بن موسی الرضا أبوالحسن مِنْ ساداة أهل البیت و عقلائهم و جُلّة الهاشمیین و نبلاءهم یجِب أن یعْتَبر حدیثه اذا روی عنه قد زُرْته (قبر)مراراً کثیرة و ما حَلَّتْ بی شدةٌ فی وقت مقامی بطوس فزُرْتُ قبرُ علی بن موسی الرضا صلوات اللَّه علی جده و علیه و دعوْتُ اللَّه اِزالتها عنّی إلا استجیب لی و زالَتْ عنّی تلک الشدة و هذا شی ء جرّبْتهُ مراراً فوجَدْتُه کذلک، اماتَنا اللَّه علی محبة المصطفی و اهل بیته صلی اللَّه علیه و علیهم اجمعین (الثّقات، ج 8، ص 457)

ایشان از بزرگان اهل بیت است در طوس به شهادت رسید و .... بعد ادامه می دهد و می گوید: هیچ گرفتاری برای من پیش نیامد الا این که رفتم زیارت قبر امام رضا از خدا خواستم به احترام علی بن موسی الرضا گرفتاری من برطرف شود گرفتاری ام برطرف شد ... مکرر من در گرفتاری‌ ها متوسل شدم به امام رضا و مشکلم برطرف شد آخرش می‌گوید خدا ما را با محبت پیغمبر و اهل بیتش از دنیا ببرد 

توصیه ای برای زیارت امام رضا (علیه السلام) 

مهم‌ترین ادب که مرحوم علامه مجلسی در بحار نیز ذکر کرده‌اند دل شکسته است یعنی در عین حال که آداب ظاهری‌ اش مهم بوده و سر جای خود باید به آن توجه شود، اما آدم با دل شکسته برود. لذا بعضی خوبانی بود می‌خواستند بروند مشهد اگر دلشان آمادگی نداشت این قدر صلوات می ‌فرستادند، یارئوف می ‌گفتند که این دل بشکند آماده شود، در حقیقت این دل شکسته و لطیف شده، اذن دخول است بعد وارد می‌شدند و استفاده می ‌کردند.

لذا در بیانات مرحوم آیت الله بهجت است که فرموده اند: زیارت شما باید از صمیم قلب باشد. در هنگام ورود اذن دخول بخواهید و اگر حال مساعدی داشتید به حرم بروید. 

هیچ گرفتاری برای من پیش نیامد الا این که رفتم زیارت قبر امام رضا از خدا خواستم به احترام علی بن موسی الرضا گرفتاری من برطرف شود گرفتاری ام برطرف شد ... مکرر من در گرفتاری‌ ها متوسل شدم به امام رضا و مشکلم برطرف شد آخرش می‌گوید خدا ما را با محبت پیغمبر و اهل بیتش از دنیا ببرد.

سخنی با جاماندگان مشهد الرضا

نکته ای قابل توجه و ارزشمند است که هم از امام رضا علیه السلام و هم از پدر بزرگوارشان امام موسی کاظم علیه السلام نقل شده که در کامل الزیارات هم آمده که فرمودند: اگر کسی نمی‌ تواند ما را زیارت بکند، دوستان و شیعیان ما را زیارت بکند و این را پای ما بنویسد؛ یعنی بعضی از خوبان و شیعیان را آدم به صله‌ی آن ‌ها و صله رحم هم است دیدنشان برود اهل بیت فرمودند که این را می‌توانید پای ما بنویسید به عنوان زیارت ما نوشته می‌شود .... دوستان خوب ما را زیارت بکنید علما صلحا امام زاده‌هایی که مدفون هستند خوبانی که زنده هستند به دیدن این‌ها بروید به پای ما بنویسید.
منابع:

سمت خدا، بیانات حجت الاسلام عالی

سمت خدا، بیانات حجت الاسلام قمی

ایسنا

مهر نیوز

خبرگزاری فارس 

 

 

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.